- See more at: http://mybacklink86.blogspot.com/2013/12/how-to-disable-ctrl-u-ctrl-ctrl-c-and.html#sthash.HiXvmIq6.dpuf

Sunday, October 28, 2012

Dal-tadka

वाढणी: ४ जणासाठी 

साहित्य:
१  कप तुरडाळ 
१/४ कप चनाडाळ 
१  मोठा कांदा चिरलेला 
२-३ टमाटे चिरलेले 
२ चमचे तुप किंवा तेल 
१/४ चमचा मोहरी 
१/२ चमचा जिरे 
हिंग  
१/२ चमचा हळद 
१1/2 चमचा तिखट 
कोरड्या लाल मिरच्यांचे तुकडे(मी लाल गोल मिरच्या वापरल्या ज्या फारशा तिखट नसतात त्यामुळे तिखट पण वापरले आहे)
लसणाचे बारीक तुकडे 
कढीपत्ता 
चवीनुसार मीठ  
बारीक चिरलेली कोथिंबीर 

कृती:
१. Cooker मध्ये तुरडाळ आणि चणाडाळ एकत्र करून शिजवून घ्यावी.
२. एका पातेल्यात तूप गरम करून त्यात मोहरी,जिरे,हिंग घालून फोडणी करावी.त्यात कांदा घालून परतून घ्यावा,हळद,तिखट,कढीपत्ता,लाल मिरच्या घालाव्यात.मी लाल गोल मिरच्या वापरल्या ज्या फारशा तिखट नसतात त्यामुळे तिखट पण वापरले आहे.आता चिरलेले टमाटे घालून शिजू द्यावे.
३. नंतर शिजेलेली डाळ घोटून घालावी,चवीनुसार मीठ घालावे आणि उकळी येऊ द्यावी.पातळ डाळ हवी असल्यास थोडे पाणी घालून उकळी आणावी.
४. आता डाळ दुसऱ्या भांड्यात मध्ये काढून घ्यावी आणि कढेल्यात १ चमचा तूप गरम करून त्यात किंचित हिंग,१/४ चमचा जिरे,लसणाचे तुकडे आणि उरलेला कढीपत्ता घालून फोडणी करावी,लसूण brownसर झाला की ही फोडणी डाळीवर घालावी आणि दाल-तडका जिरा rice,पोळीसोबत serve करावा.


Ingredients:
1 cup toor dal
1/4 cup chanadal (split chickpeas)
1 onion, finely chopped
2-3 tomatoes, finely chopped
2 tbsp oil
1/4 tbsp mustard seeds
1/2 tbsp cumin seeds
asafoetida
1/2 tbsp turmeric powder
1 1/2 tbsp red chili powder
1 tbsp garam masala
2 garlic cloves, minced
2-3 curry leaves
5-6 dry red chilies
1/4 bowl fried onion (optional)
salt to taste
cilantro,finely chopped

Method:
1. First wash toor & chana dal and pressure cook dal. Hear 3 whistles.
2. Heat oil pan,add mustard seeds, cumin seeds. Saute chopped onion, tomatoes. Add asafoetida, turmeric powder, red chili powder, garam masala.
3. Transfer cooked dal into pan, mix it well. Add salt to taste.
4. Heat oil in a small saucepan again, add mustard seeds, dry chilies, minced garlic,curry leaves and asafoetida. Pour the tempering/Tadka on Dal.
5. Garnish Dal-tadka with fried onion and cilantro.

Thursday, October 25, 2012

Cabbage bhaji


Ingredients:
1 medium sized Cabbage, chopped
1 bowl chickpeas,soaked in water for 2 hours
3-4 green chilies, chopped
2 tbsp oil
curry leaves
asafoetida
1/2 tbsp mustard seeds
1/2 tbsp ginger-garlic paste
1 tbsp turmeric powder
salt to taste

Method:
1. Heat oil in pan. Add mustard seeds,asafoetida, green chilies,curry leaves, ginger-garlic paste, turmeric powder. Add soaked chickpeas and saute it.
2. Add chopped cabbage, let it cook for 10 minutes. Add salt to taste.
3. Serve it with Roti.

 

Wednesday, October 24, 2012

Desi Pasta

वाढणी:  ४ जणासाठी 
साहित्य :
१ packet macaroni पास्ता(किंवा कुठलाही पास्ता)
१ मोठा कांदा उभा चिरून
१  ते दीड वाटी टमाटा उभा चिरून किंवा 
sun-dried tomatoes(आवडीनुसार)
१ मोठी शिमला मिरची उभी चिरून 
१ वाटी गाजराचे तुकडे 
१ वाटी ब्रोकोली
२  चमचे olive oil 
१/४ कप लसणाचे तुकडे 
१/४ वाटी बेसिल चिरून 
१ चमचा Italian herb(market मध्ये मिळणारे Italian seasoning)
१ चमचा chili flakes 
१ चमचा oregano leaf 
१ चमचा parsley flakes(optional )
Parmesan cheese(optional) 
चवीनुसार मीठ 

कृती: 
१.एका मोठ्या pan मध्ये ऑलीव oil गरम करून त्यात लसणाचे तुकडे लालसर होईस्तोवर परतून घ्यावे.त्यात कांदा,टमाटे,शिमला मिरची,गाजर अशा सर्व भाज्यांचे तुकडे घालून वाफ काढावी.
२.एका भांड्यात पाणी गरम करून त्यात किंचित मीठ आणि तेल घालून उकळी येऊ द्यावी आणि त्यात पास्ता शिजवून घ्यावा.(पास्ता packet वर सूचना असतात त्यानुसार पाण्याचे प्रमाण घ्यावे)
३.भाज्यांना वाफ आली कि त्यात Italian herb, basil ,चिली flakes, oregano,parsley flakes घालावे.शेवटी पास्ता घालून हलक्या हाताने हलवून घ्यावे आणि आवडत असेल तर cheese घालून serve करावे.    

Ingredients:
1 packet macaroni pasta
1 big onion,diced
1 1/2 tomato, diced 
sun-dried tomatoes (optional)
1 bell pepper, finely chopped
1 bowl carrot,diced
1 bowl broccoli
2 tbsp olive oil 
1/4 cup garlic, minced
1/4 bowl basil
1 tbsp Italian herb(Italian seasoning available in market)
1 tbsp chili flakes 
1 tbsp oregano leaf 
1 tbsp parsley flakes(optional )
Parmesan cheese(optional) 
Salt to taste

Method:
1. Boil water in a vessel, add little salt,oil to it. Add pasta and cook it for a while as per instructions on packet.
2. Heat olive oil, add minced garlic, all vegetables onion,bell pepper, carrot, broccoli, basil, tomatoes. Let cook all vegetables for a while.
3. Add all Italian spices parsley, oregano, chili flakes, mix it well.
4. While serving add Parmesan cheese and enjoy.




Sunday, October 21, 2012

Radish-green chili side dish

Ingredients:
1 white radish
2-3 green chilies, finely chopped
2-3 tbsp sesame seeds
2 tbsp oil
1/2 tbsp mustard seeds
Asafoetida
1/2 tbsp turmeric powder
salt to taste
sugar according to taste

Method:
1.First peel the threads on radish and grate it.
2. Heat oil in a sauce pan, add mustard seeds, green chilies, asafoetida, sesame seeds,turmeric powder. Cook it for 10 minutes,
add salt & sugar according to your taste. Enjoy Mula-Mirchi as a side.

Friday, October 19, 2012

Orange juice

Ingredients:
2 Oranges
1 1/2 cup cold water
Salt & sugar as per your taste


Method:
Put all ingredients in Juicer, Blend it, Strain it and serve. Good source of vitamin C, gives energy if you are feeling down or sick.

Shev-Batata Puri


Ingredients:
10 flat puries (required for shev-puri)
1/2 bowl boiled mashed potato
1/2 bowl finely chopped onion
1/4 bowl finely chopped tomato
1/2 bowl fine shev
Green chutney
Tamarind-Jaggery chutney
fresh chopped cilantro
pinch of chat masala, red chili powder, black salt

Method:
1. Arrange all puries in a plate. First put potato,tomato,onion on those puries. Then put green and tamarind chutney on that.
2. Sprinkle chat masala, red chili powder, black salt. Put handful of fine shevon all puries. Garnish it with cilanto and enjoy..



Thursday, October 18, 2012

Gobi Paratha

Ingredients:
1/2 cauliflower florets
1 big onion,finely chopped(Optional)
1 cup mashed potatoes(Available market) or 1 boiled potato mashed
1 tbsp ginger-garlic paste
Asafoetida
1/2 tbsp turmeric powder
1 to 1/2 tbsp re chili powder
1 tbsp cumin-coriander powder
finely chopped cilantro
salt to taste
Chapati dough/wheat dough
oil

Method:
1.Grind cauliflower florets. Heat oil in a pan. Add chopped onion,ginger-garlic paste,all spices,cauliflower,mashed potatoes,salt & cilantro.Let it cook for 5-6 minutes and prepare stuffing for Gobi-Parathas.
2. Divide Cauliflower Stuffing and wheat dough equally into small balls. Roll one dough ball into 3-4 inch circle,place stuffing ball at the center. Seal edges,and roll this ball into Paratha. Roast Gobi-Paratha from both sides on Tawa,use oil to roast it.Make all pratahas in a same way.
3. Serve hot with curd or pickle.

Aloo Paratha

Servings: 8 Parathas approx.

Ingredients:
3-4 potatoes, boiled 
1 tbsp ginger-garlic paste
2-3 tbsp green chili & cilantro paste (adjust green chili as per your taste)
1/2 tbsp cumin powder
salt to taste
Wheat Dough to make parathas
Oil

Method:
1. Combine grated potatoes in a bowl. Add ginger-garlic paste, green chili paste,cumin powder,salt and prepare the stuffing for aloo-Parathas.
2. Divide dough in 8 equal parts/balls,also divide stuffing in 8 equal parts. Roll each dough ball with rolling pin,around 3-4 inch diameter. Place potato stuffing at center and seal all edges and roll it to make round shape paratha. Use wheat flour to roll it properly.
3. Heat non-stick tawa, roast aloo paratha from both sides till it gets brown, use butter or oil to cook Paratha.
Aloo-Parathas are ready to serve, enjoy it green chutney or ketchup.

 

Curd Rice

वाढणी: ३-४ जणासाठी 

साहित्य:
२  कप मोकळा शिजवलेला भात
२ चमचे तेल
हिंग
थोडे आले 
१/२ चमचा जिरे
२-३ लाल मिरच्यांचे तुकडे
२  चमचे उडीद डाळ
कढीपत्ता
१ ते दीड कप दही(आवडीनुसार साखर घालावी)
१/२ कप दुध
चवीनुसार मीठ

कृती:
१. भात मोकळा शिजवून घ्यावा.एका पसरट भांड्यात भात काढून त्यात दुध आणि दही घालून mix करून घ्यावे.चवीनुसार मीठ घालावे.
२. एका छोट्या कढईत तेल गरम करून त्यात जिरे,हिंग,कढीपत्ता,उडीद डाळ,लाल-मिरच्यांचे तुकडे घालून फोडणी करावी आणि ती भातावर घालून पुन्हा निट mix करून घ्यावे.

Ingredients:
2 cups cooked rice
2 tbsp oil/ghee
asafoetida
1/4 tsp ginger root
1/2 tbsp cumin seeds
2-3 dry red chilies, cut them into pieces
2 tbsp urad dal/ white gram
curry leaves
1 & 1/2 bowl curd (add sugar as per your taste)
1/2 cup milk 
salt to taste

Method:
1. Take out all rice in a flat container. Add curd, milk, sugar and Mix it well.
2. Heat oil or ghee in a small saucepan. Add white gram, make it little brown. Then add cumin seeds, all spices, curry leaves, red chilies, ginger.
3. Pour this tempering on rice. Mix again and serve.

Tamarind Rice

वाढणी:४ जणासाठी 

साहित्य:
३ कप भात मोकळा शिजवलेला
१/२ कप चिंचेचा कोळ
२  चमचे तेल
१/२ चमचा मोहरी
१/२ चमचा जीरे
हिंग
३-४ लाल मिरच्यांचे तुकडे
कढीपत्ता पाने
एक ते दीड चमचे उडदाची डाळ
१/२ कप शेंगदाणे
१ चमचा हळद
१/२ चमचा गरम मसाला 
चवीनुसार मीठ आणि साखर 

 कृती: 
१. एका कढईत तेल गरम करून मोहरी-हिंगाची फोडणी करावी.त्यात कढीपत्ता,लाल-मिरच्यांचे तुकडे,उडदाची डाळ,शेंगदाणे आणि हळद घालून परतून घ्यावे.शिजवलेला भात,मीठ आणि चिंचेचा कोळ/चिंचेचे पाणी  घालून mix करावे आणि इमली भात serve करावा.

Ingredients:
3 cups cooked rice
1/2 cup tamarind pulp
2 tbsp oil
1/2 tbsp mustard seeds
1/2 tbsp cumin seeds
1 tbsp turmeric powder 
1/2 tspgaram masala
asafoetida
3-4 red chilies,cut into pieces
curry leaves
1 &1/2 tbsp white gram
1/2 cup peanuts
salt & sugar to taste
chopped cilantro

Method:
1. Heat oil in a pan. Add mustard seeds, cumin seeds, all spices,red chilies,white gram. Let the white gram turns into golden brown color.Add peanuts, cooked rice mix it well. Prepare tamarind pulp.
Again mix it well with rice. Add salt & sugar to taste. Garnish it chopped cilantro & enjoy.

 

Jeera Rice

Ingredients:
1 cup basamati rice
2 cups water
2 tbsp cumin seeds
2 tbsp oil/ghee
1-2 cloves
4-5 black peppers
1 cardamom
1-2 bay leaves
salt to taste

Method:
1. Heat oil in a pan. Roast dry spices,cumin seeds.Once cumin seeds crackle,rice(washed first & then drain all water) for 3-4 minutes.
2. Add water  salt, let it cook for 10-12 minutes. Serve Jeera Rice with any Punjabi gravy or Dal-Tadka.

Khichdi

Ingredients:
1 cup basamati rice
1/2 cup Toor dal
2-3 cups water
1 onion,finely chopped
1/4 cup peanuts
1 tbsp ginger-garlic paste
2 tbsp oil
asafoetida
1/2 tbsp mustard seeds
1/2 tbsp turmeric powder 
1 tbsp red chili powder
1 tsp garam masala
salt to taste
chopped cilantro
Tempering : 2 tbsp oil, 1/2 tbsp mustard seeds, 1/4 tbsp cumin seeds, 4-5 garlic cloves cut into small pieces.

Method:
1. Combine rice & toor dal in a bowl & rinse them well.
2. Heat oil in a pressure cooker. Add mustard seeds, all spices,chopped onion. Saute it. Add peanuts & rice-toor dal.Add water & salt to taste. Close the lid, hear 3 whistles.
3.Let the cooker cool down, prepare tempering. While serving Khichdi, pour tempering on it and enjoy Khichdi with Kadhi/Tomato Sar/Mathha & Papad/Pickle.

Cauliflower-Potato bhaji


Ingredients:
2 bowls cauliflower florets
2 potatoes,cut them into square pieces
2 tbsp oil
1/2 tbsp mustard seeds
1/2 tbsp turmeric powder
1 tbsp garam masala
1 tbsp red chili powder
salt to taste
water 

Method:
1. Heat oil in a pan. Add mustard seeds,all spices. Add potatoes,let it cook for 5-6 minutes.
2. Add cauliflower florets ,add water,salt. Let it cook for 5 minutes.
Enjoy this easy sabaji for lunch.  

Kadhi

वाढणी: २ जणासाठी 
साहित्य:
1 वाटी दही
 पाणी  
1 चमचा बेसनाच पीठ 
1 चमचा तूप 
1 चमचा जिरे 
4-5 कढीपत्ता पाने 
हिंग 
1/2 चमचा हळद(optional )
1 चमचा आले-लसूण-मिरची पेस्ट 
1 चमचा भिजवलेले मेथीचे दाणे(overnight भिजवलेले)
चवीनुसार मीठ 
साखर  
बारीक चिरलेली कोथिंबीर 

कृती: 
1. आधी blender मध्ये दही,पाणी,मीठ,साखर आणि बेसनाच पीठ घालून ताक करून घ्यावे.(मी त्यातच बेसनच पीठ घालते कारण गुठळ्या राहत नाहीत)
2.एका भांड्यात  तूप गरम करून त्यात जिरे,हिंग,कढीपत्ता,हळद,मेथीचे दाणे घालून फोडणी करावी त्यात तयार ताक घालून उकळी आणावी.कोथिंबीर घालून गरमागरम कधी भात-पोळीसोबत खावी.

Ingredients:
1 cup curd
water
2-3 tbsp chickpea flour
1 tbsp ghee
ginger-garlic paste
1 tsp cumin seeds
asafoetida
soaked fenugreek seeds
dry red chilies(optional)
2-3 curry leaves
salt to taste
sugar to taste
cilantro; finely chopped

Method:
1. Mix curd,chickpea flour,salt,sugar and water into blender. Blend it well.
2. Heat ghee in a pan, add cumin seeds, curry leaves, ginger-garlic paste,fenugreek seeds, dry red chilies.
3. Transfer mixeture from blender, always keep the gas on low heat while making Kadhi otherwise curd & water starts separating.
3. Add water if needed, garnish it with handful of cilantro and enjoy.

Shev Bhaji

शेव-भाजी हा खान्देशातला अत्यंत प्रसिद्ध पदार्थ,ही भाजी थोडी तिखटच केली जाते,खान्देशतल्या अनेक ढाब्यांवर वेगवेगळ्या पद्धतीने हि भाजी बनवली जाते. भाकरी आणि शेवेची भाजी हा खान्देशात सगळ्यांना आवडणारा menu आहे.माझ्या आवडत्या restaurant मध्ये म्हणजे जिथे आम्ही बऱ्याचदा आम्ही फक्त ही भाजी खाण्यासाठी जातो तिथे या भाजीवर ताजी मलई घातली जाते आणि त्यामुळे त्या भाजीला अप्रतिम unique चव येते,त्याचीच recipe खाली देते आहे.

वाढणी:4 जणांसाठी

साहित्य:
2 कप भावनगरी शेव (भाजीची शेव )
2 कांदे उभे चिरून घ्यावे
1 टमाटा,त्याची puree करून घ्यावी 
तेल 
1/2 चमचा जिरेपूड 
1 चमचा धणेपावडर                                     
1 छोट्या आल्याचा तुकडा 
4-5 लसणाच्या पाकळ्या 
1/2 चमचा मोहरी 
हिंग
1 चमचा तिखट 
1/2 चमचा हळद 
1 चमचा गरम मसाला 
चवीनुसार मीठ 
पाणी 
बारीक चिरलेली कोथिंबीर 
दुधावरची ताजी मलई/साय 
कोरडा मसाला : 2 चमचे खसखस,1/2 चमचा बडीशेप,1/2 कप कोरड्या खोबऱ्याचा कीस,1 लवंग,1 मिरी,एक अगदी छोटा दालचिनीचा तुकडा,एक वेलची(भाजीला फार उग्रपणा नको असल्यास हे मसाल्याचे पदार्थ कमी-जास्त प्रमाणात आवडीनुसार वापरावे.)

कृती: 

1.एका तव्यावर थोडे तेल घालून त्यावर कांदे,सगळा कोरडा मसाला भाजून घ्यावा आणि गार झाल्यावर लसूण,आले आणि भाजलेला मसाला grinder वर वाटून घ्यावा.
2. एका कढईत थोडे तेल गरम करून त्यात हिंग,मोहरी घालावी,नंतर grinder वर बारीक केलेल सगळ वाटण घालून छान परतून घ्याव.आता मसाल्यापासन तेल वेगळ सुटायला लागल की त्यात टमाट्याची puree घालावी.
3.नंतर तिखट,हळद,गरम मसाला घालून परतून घ्यावे,पाणी घालून उकळी येऊ द्यावी.शेवटी कोथिंबीर आणि ताजी मलई घालून भाजीची gravy तयार..!! 
भाजी खायच्या वेळी त्यात शेव घालावी आणि भाजी serve करावी.

Ingredients:
2 cup bhavnagari shiv
2 onions, sliced lengthwise
1 tomato puree
1 tbsp oil
1/2 ,mustard seeds
4-5 garlic cloves
asafoetida
1 ginger piece
1/2 tbsp cumin powder
1 tbsp coriander powder
1/2 tbsp turmeric powder
1 tbsp red chili powder
1 tbsp garam masala
salt to taste
finely chopped cilantro
3 cups water
Malai (Milk malai)
Dry spices: 2 tbsp poppy seeds,1/2 tbsp grated dry coconut, 1/2 tbsp fennel seeds, 1 clove, 1 black pepper, 1 cinnamon, 1 cardamom.

Method:
1. Heat 1/2 tbsp oil in pan. Roast all dry spices, sliced onions for 3-4 minutes. Grind this roasted mixture with ginger-garlic and make a paste.
2. Heat oil in kadhai. Add asafoetida, mustard seeds. Transfer onion paste in kadhi and saute mixture until oil starts separating from mixture. Then add tomato puree.
3. Now add red chili powder, garam masala,water and bring the gravy to boil. Turn off the gas.Just before serving add bhavnagari shev. Garnish it with chopped cilantro.
Serve it with Bhakari-Rice with papad, curd, lemon slice.


Garlic chutney


Ingredients:
12-15 garlic cloves 
1/4 cup peanuts
1/4 cup dry coconut
1 tbsp red chili powder
salt to taste


Method:
Grind all ingredients together. Adjust salt & red chili powder as per your taste. It stays good for months. Best side with roti/Dashmi when sabaji is not available.

 

Sweet-sour chutney

Type 1:

Ingredients:
1/2 cup tamarind pulp
3/4 cup grated jaggery
1/4 tbsp cumin & coriander powder each
black salt
1/2 cup water   

Method:
Grind tamarind pulp,jaggery with 1/2 cup water. Strain this mixture, add cumin & coriander powder. Sweet-sour chutney is ready to use.


Type 2:

Ingredients:

1/2 cup tamarind pulp
1 cup seedless dates,soaked in water
1 tbsp jaggery if needed
1/4 tbsp cumin & coriander powder each
black salt
1/2 cup water   

Method:
Grind tamarind pulp,dates with 1/2 cup water. Strain this mixture, add cumin-coriander powder & jaggery (if needed). Sweet-sour chutney is ready to use.

Green chutney

Green Chutney:

Ingredients:
4-5 green chilies
1 to 1&1/2 cup chopped cilantro
1/2 tbsp cumin
salt to taste
1/2 cup water

Method: Grind all ingredients. Adjust water as per your requirement to make thin/thick consistency.



Mint Chutney:

Ingredients:
4-5 green chilies
1 to 1&1/2 cup chopped cilantro
1/2 tbsp cumin
salt to taste
1/2 cup fresh mint leaves
1/2 cup water

Method: Grind all ingredients. Adjust water as per your requirement to make thin/thick consistency.Mint chutney is ready to use.

Onion-Tomato Rayta


Ingredients:
1 onion, diced
1 tomato, diced
Tempering: 1 tbsp oil, asafoetida, mustard seeds, cumin seeds, 1/2 turmeric powder, 1 tbsp red chili powder
salt to taste
curd
sugar according to your preference

Method:
1. Add onion and tomato in a bowl.
2. Heat oil in a small pan, add mustard seeds, cumin seeds, asafoetida, turmeric powder, red chili powder.
3. Add curd just before serving, add salt and sugar as per your taste. Mix it well and koshimbir is ready to serve.

Share It